Jump to content

Hangi Toprakta Hangi Bitki Yetişir


hayatkardelen
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

A-FINDIK

 

Yıllık yağışın bol ve düzenli olduğu, kışların ılık geçtiği yerlerde yetişir.

*Kışların uzun ve soğuk geçtiği yıllarda üretim olumsuz etkilenir.Devirli bitki olduğu için bir yıl az, bir yıl çok ürün verir.

 

*Başta Ordu-Giresun olmak üzere, Doğu ve Batı Karadeniz , Marmara(Adapazarı) yetiştirilir.

 

*Türkiye fındık üretiminde dünyada ilk sırada yer alır.

 

B-TURUNÇGİLLER(NARENCİYE)

 

Kış ılıklığı olan, geçirimli ve kireç oranı yüksek olan topraklarda yetişir.

*Kış sıcaklıklarının 0 derecenin altına düşmediği Akdeniz,Güney Ege, Güney Marmara ve Doğu Karadeniz kıyılarında yetişir.

 

*Batı Avrupa ülkelerine ihraç edilir

 

UYARI:Narenciye tarımının yapıldığı yörelerde iklimin temel özelliği sıcaklığın bütün yıl sıfır derecenin üstünde olmasıdır.

 

C-İNCİR

 

Yüksek sıcaklık ister. Soğuğa ve don olaylarına karşı dayanıksızdır.

*Türkiye incir üretiminde Ege Bölge’si (Büyük ve Küçük Menderes Ovaları, Aydın, İzmir) ilk sırada yer alır(%80)

 

Ayrıca Akdeniz, Marmara, yer yer Karadeniz bölgesinde yetişir

 

*Türkiye dünya incir üretiminde ilk sırada yer alır.Kuru olarak ihraç edilir.

 

D-ELMA

 

Türkiye’de üzümden sonra yetişme alanı ve miktarı en çok olan meyvedir.Soğuğa dayanıklıdır.

 

*En fazla İç Anadolu ve bu bölgeye yakın yerlerdir.(Amasya, Niğde,Nevşehir,Isparta, Burdur)

 

*En az Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetişir.

 

E-ANTEP FISTIĞI

 

Volkanik sahalarda iyi yetişir.Yazların sıcak ve kurak geçmesi gerekir.Devirli bitkidir.Yetişme alanı dardır.

 

*Güneydoğu Anadolu Bölgesinde (Antep,Urfa,Adıyaman) yetişir.

 

*İhraç edilir.

 

F-MUZ

 

Üretimin tamamı Akdeniz Bölgesindedir(Anamur-Alanya).Soğuğa dayanıksızdır.

 

G-KAYISI

 

Karasal iklimin alçak alanlarında yetişir.İlkbahar donlarından zarar görür.Malatya, Konya, Ankara

 

2- SEBZECİLİK

 

*Aynı topraktan yılda birkaç kez ürün alınan bölge Akdeniz

 

*Sebzelerin olgunlaşması sıcaklığa bağlı olarak bölgeden bölgeye değişir(Yükselti,enlem)

 

*Sebze üretimi en fazla olan bölgeler Akdeniz, Marmara,Ege

 

*Sebzeciğin gelişmesinde ve devamlılığında seracılık önemlidir

 

UYARI:Tahıl tarımı yapılan yerlerde sebze tarımının yapılmaya başlanması sulama şartlarının geliştiğini gösterir.

 

UYARI: Sebzeler çabuk bozulduğu için destekleme alımı yapılmaz

 

UYARI: Sebze tarımı Karadeniz bölgesin güneşlenme süresinin azlığı

 

*Doğu Anadolu’da yaz mevsiminin kısa geçmesi

 

*Güneydoğu ve İç Anadolu’da yaz kuraklığı ve yetersiz sulama imkanlarından dolayı olumsuz etkilenir.

 

*Güney kıyılarımızda Çukurova önemlidir.

 

UYARI:Turfandacılıkta en önemli etken, soğuk rüzgarlardan korunmuş,güneye bakan bol güneş alan ekim dikim alanlarının bulunmasıdır.

 

10- SERACILIK

 

Amaç mevsimi dışında sebze üretmektir.

 

*Seracılık güneşlenme süresinin uzun olduğu, kış mevsiminin ılık geçtiği Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaygındır.Bu bölgelerde seracılığın maliyeti düşüktür.

 

11- YEM BİTKİLERİ

 

Ülkemizde çayı ve meraların veriminin düşmesi, ahır hayvancılığının gelişmesi nedeniyle yem bitkileri ihtiyacı artmıştır.

 

*Yonca, korunga,fiğ çavdar yulaf,darı, arpa önemli yem bitkileridir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...