Jump to content

İğde...


Renan
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

İğde Yetiştiriciliği

 

* Bilimsel Sınıflandırma

* Alem: Plantae

* Bölüm: Magnoliophyta

* Sınıf: Magnoliopsida

* Takım: Rhamnales

* Familya: Eleagnaceae

* Cins: Eleagnus sp

 

Genel Özellikleri

İğdeler Güney Avrupa, Asya ve Amerika’da doğal olarak yaşayan 40 kadar türü vardır Ülkemizde de Eleagnus angustifolia doğal olarak yaşamaktadır İğdeler çalı veya ağaç formunda bitkilerdir Yaprakları sarmal dizilişli, üzerleri gümüşi renkli tüylüdür Çiçekleri petalsiz silindirik veya çan şeklinde, dal üzerinde tek veya demet hâlinde ve çok keskin kokuludur Meyvesi etlidir ve yenir Kızıl açık kahve renkli ve taş çekirdeklidir

906.jpg

Üretimi

Tohum, çelik, daldırma ve ayırma ile üretilir Tohumlar toplandıktan sonra 4 derecede

3-4 ay katlamaya tabi tutulur Katlanan tohumlar ilkbaharda ekilir Çelikle üretimde

ilkbaharda hazırlanan odun çelikleri açık araziye dikildiğinde kolayca köklenir Her dem

yeşil türlerde ise ilkbaharda alınan 15 cm uzunluğundaki çeliklerde bir ay sonra köklenme

gözlenebilir

 

Ekolojik İstekleri

Güneşli ortamlarda iyi gelişir ancak bazı türler gölge alanları tercih ederler Süzek

toprakları sever Kireçli topraklarda da gelişebilir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

anneannemle rahmetli annemin mezarina her hafta gittigimde annemin nezarina yakin igde agaci vardi anne annem toplar bana verirdi hemen ye bir fatiha oku bunu dikene derdi. hic ama hiccc sevmezdim agzima unlu unlu tadi gelirdi yasimda kücük 8 yasimda falan yok sevmiom ben bunuda diyemezdim- yerdim ardindan fatihasini okurdum:) 12 yasima kadar sevmedigim halde yemisdim. 12 yasimda bir gun anneanneme cikisdim. yav sevmiommmmm ben bunu verme bana ben yemedende fatihayi okurum dedigimi hic unutmuyorum bu igde aklima geldikce bu anim aklima gelir :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

  • Benzer Konular

    • İğde Reçeli

      Çift çenekli sınıfının kapalı tohumlular bölümünden bir ağaç türü olan iğdenin meyvesi oldukça faydalıdır. Doğal bir lif kaynağı olduğu için özellikle mide problemi yaşayanlar açısından tüketimi uzmanlar tarafından önerilir. Vücuda enerji verir. Çocuklar için doğal bir atıştırmalık türü olarak da kullanılabilir. Genellikle kurutulup kavrularak tüketilir. Bunun yanında iğde reçeli olarak da kahvaltılarda tercih edilebilecek olan bir yiyecektir. İğde reçelini yapabilmek için bilinmesi gereken birk

      , Yer: Tatlı ve Reçeller

    • İğde Şurubu Nasıl Yapılır?

      Türkiye'de özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen iğde ağacı oldukça hoş bir kokuya sahiptir. Meyvesi kekremsi bir tada sahip olan iğde ağacı şurup yapımında da kullanılır. İğde şurubu yapımında kullanılan ana malzeme iğde çiçeğidir. İğde ağacı çiçeği Haziran sonu Temmuz başı gibi açar. İğde çiçeği yıldız biçimindedir. Oldukça küçük olan çiçek keskin bir kokuya sahiptir. Çiçeğin dış yüzeyi dokununca elde parıltı bırakır.     Malzemeler     250 gr iğde çiçeği 500 gr to

      , Yer: İçecekler

    • İğde Nasıl Yetiştirilir?

      Eski zamanlardan beri insan sağlığına faydalarıyla bilinen meyvelerden iğde yapraklarının şekli, renkleri ve hoş görüntüsü ile de dikkatleri üzerine çeker. Türkiye’de en çok Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılır. Böbrek rahatsızlığı ile birlikte birçok hastalığa iğdenin iyi geldiği bilinir. Çeşitleri: İğdenin şekli ve yetiştirildiği bölge bakımından birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunların yaygın olarak bilinenleri; kuş iğdesi, sultan iğdesi, kırmızı iğde ve Japon iğdesidir.

      , Yer: Bitkiler ve Bitki Bakımı

    • İğde Ağacı Bakımı

      Dünyanın birçok bölgesinde yetişebilen iğde ağacının Güney Avrupa, Asya ve Amerika Kıtasında 40'a yakın çeşidi vardır. İğde ağaçları çalı veya ağaç olmak üzere iki forma sahiptir. Sıcak ve güneşli iklimi seven bir ağaç türüdür. Genellikle süzel topraklarda yetişirler ancak kireçli topraklarda da gelişime açıktır. Şehir içinde evinizin bahçesinde rahatlıkla yetiştirilebilecek bir ağaçtır. Rüzgara ve kirli havaya karşı dayanıklıdır. Ayrıca, iğde ağacı erozyon tehlikesinin olduğu bölgelerde erezyon

      , Yer: Bitkiler ve Bitki Bakımı

    • İğde Çiçeği Şurubu

      Malzemeler: -Bir derin kap iğde çiçeği – 2 limon -4 su bardağı şeker -5 su bardağı su Yapılışı: Yıldız biçiminde, papatyamsı, küçücük, keskin kokulu olan iğde çiçekleri derince bir kaba toplanır. İğde çiçeğinin dış yüzeyi sanki pırıltı tozu serpilmiş gibidir. Dokununca elinize bulaşır bu pırıltılar. Çiçekler yapraklarına ayrılır, göbek kısmı şerbette kullanılmaz. Mi­nik yapraklar sudan geçirilir. Sıkılan limon suyuna şeker eklenir, yapraklarla birlikte iyice ovulur. Ovulan limonlu şekerli

      , Yer: İçecekler

×
×
  • Yeni Oluştur...