Jump to content

Papaya...


Renan
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Papaya egzotik meyveler arasında çok değerli bir yere sahiptir.

 

Özellikleri ve Tarihçesi:

Protein, mineral ve vitaminler gibi günlük alınması gereken besinlerin önemli bir kısmı bu besinlerden sağlanabilir. Papayalar olgunlaştıkça içerdikleri C vitamini miktarı da artar. İçerdiği karbonhidrat da tabi şekerlerden gelmektedir.

Yetiştirildiği Yerler:

Güney Afrika, Latin Amerika, Avustralya ve Havaii de üretilmektedir.

Faydaları:

Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur.

Papaya’nın eski zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği vardır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkıda bulunur. Papaya da bulunan “papain” adlı enzim yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine yardımcı olur ve özellikle mide suyu eksikliği olması ya da midede çok fazla oranda sağlıksız sıvı bulunması durumunda hayli etkili bir maddedir. Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir. Papaya’nın eti yumuşatıcı özelliği de keşfedilmiştir.

Papaya nın etinin yumuşatıcı özelliği de bulunmaktadır.Hem de papaya’nın suyu bazı cilt bozukluklarına da iyi gelmektedir. İçinde irin oluşumu olabilecek şişkinliklere ya da doğrudan irinlere, siğillere, sivilcelere, nasırlara, normal olmayan dışarı uzanan deri çıkıntılarına iyi geldiği görülmüştür.

Papayanın sıvısı kozmetik olarak çillere ve güneşe maruz kalma sonucu oluşan kahverengi lekelere iyi gelip derinin pürüzsüz bir görünüm almasını sağlamaktadır.

Papaya çekirdeğinden yapılan macunlar, mantar gibi değişik cilt hastalıklarına sürüldüğünde

de olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Olgunlaşmamış papaya’lar genelde sarıyla karışık yeşildir ve baskı uygulandığında serttirler, olgunlaştıklarında renkleri yarı sarı yarı yeşil durum alır ve basıldığında biraz daha yumuşak bir his verirler, derileri pürüzsüzdür yaralanma izleri ya da aşırı yumuşak bölgeleri yoktur.

Papayaları kesmeden yada doğramadan önce yıkayınız. Kabuklarını bıçakla soyun ve ortadan boylamasına ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın. İstediğiniz gibi dilimleyin.

Papaya, taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, meyve salatalarında, meyve suyu olarak, kokteyllerinizde, pasta yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca, yemeklerinize aroma ve lezzet katmasının yanı sıra dondurma yapımında da kullanabilirsiniz.

899.jpg

Muhafaza Koşulları:

Eğer olgunlaşmamış papaya alınmışsa mutfakta güneş ışığından uzak bir yerde 2-3 gün saklanabilir. Olgunlaşma projesini hızlandırmak için genişçe ağzı kapalı kağıt bir torbada elma, muz, armut gibi etilen gazı üreten bir meyveyle beraber 1-2 gün bekletebilirsiniz. Eğer papayayı uzun süreli bekletmek istiyorsanız plastik bir çantada sebzelikten uzak bir yerde buzdolabında saklayabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

  • Benzer Konular

    • Papaya ile Zayıflayın

      Papayanın sağlık meyvesi olduğu hep söylenir. Güzel renginin yanısıra tatlı ve hoş bir tadı vardır. Harika posasında vücutta büyük iyileştirici etkileri olan papain denen bir bileşen bulunur. Ve bu kadar da değil, papaya ile kilo da verebilirsiniz. Nasıl olduğunu öğrenmek ister misiniz?     Papaya tüm dünyaca bilinen tropikal bir meyvedir ve bulması kolaydır. Harika bir diüretik ve antioksidandır, çok miktarda bitkisel lif ve çok az kalori içerir. Bunun yanısıra A, B ve C vitamini, kalsiyum,

      , Yer: Diyet ve Sağlıklı Yaşam

    • Elma, İncir, Mango Ve Papaya

      Bu yoğun lifli içecek stresi engeller ve geniş bir besin zenginliği sağlar. Elma, içerdiği C vitamini ve magnezyumla vücutta stresin etkisini azaltır. İncirdeki yüksek miktardaki kalsiyum zihni yatıştırdığı gibi, sinyallerin bir sinir hücresinden diğerine geçişini kolaylaştırır. Mango ve papaya ise stresi azaltır. Vücudun enerji üretimini düzenler, kaslar ve beyne sağlıklı oranlarda enerji sağlanmasını düzenler.   Tarif 3 elma, dilimlenmiş 1 mango, kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve

      , Yer: İçecekler

    • Portakal, Papaya Ve Mor Erik

      Portakal, içerdiği yüksek C vitamini nedeniyle genç kalmak için önemli bir meyvedir. C vitamini olmadan cilt esnekliğini kaybeder, kırışıklıklar ortaya çıkar ve sarkar. Papaya da önemli bir C vitamini kaynağıdır. Papaya aynı zamanda papain denilen ,protein sentezlemesinde kullanılan ve sindirim sistemini düzenleyen yararlı bir maddeyi içerir. Bu nedenle cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Mor erik ise demir yönünden zengindir ve cildin ışıldamasına yardımcı olur.   Tarifi 3 portakal, kabukla

      , Yer: İçecekler

    • Papaya, Kayısı Ve Yaban Mersini

      Papayanın içerdiği papain enzimi yemeklerdeki proteinin sentezine yardımcı olur. Kabızlık sorunu olanlara doğal bir yardımcı olan kayısı, aynı zamanda ağrı kesici özelliği olan sallcylate içerir. Yaban mersini de pektin yönünden zengindir. Sindirilebilir bir lif olan pektin, kolesterolü düşürdüğü gibi kolonda, safranın kansere yol açabilecek bir yapıya dönüşmesine engel olur.   Tarifi 1 adet çekirdeği çıkarılmış, kabuğu soyulmuş ve doğranmış papaya. 4 adet ikiye bölünmüş ve çekirdeği çıkarı

      , Yer: İçecekler

    • Armut, Papaya Ve Zencefil

      Taze meyve ve çiğ sebzeler, vücudun sindirim yükünü hafifleten enzimler içerirler. Saf meyve sularının olumlu yanı ise, bu enzimleri vücudun kolaylıkla sindirmesini sağlamasıdır.   Armut: Bu meyve, vücudun kanserojen maddeleri atımını kolaylaştıran ve kolondaki kanserojen maddelerin, kolon hücrelerine zarar vermesini engelleyen sindirilebilir pektin lifleri içerir. Bakır gibi eksikliği kolon kanseri riskini artıran mineraller içeren armudun, araştırmalar neticesinde ortaya çıkan bir diğer özel

      , Yer: İçecekler

×
×
  • Yeni Oluştur...