Jump to content

Pirincin Faydaları Pirincin Faydalarını


güley

Önerilen Mesajlar

Buğdaygiller familyasından; sıcak bölgelerde yetiştirilen bir bitkidir.

• Her başakçığında bir çiçek vardır.

• Tanesi burada meydana gelir.

• İçeriğinde bol miktarda nişasta ve vitaminler vardır.

• Pirinç kabuğundan tabii phytine elde edilir.

• Bu madde, gelişmeye yardımcı olur.

• Zihin açıklığı sağlar.

 

Faydaları :

• Vücuda gerekli olan kaloriyi sağlar.

• Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür.

• İshali keser.

• Kaynatılması ile elde edilen su ishal kesici olarak kullanılır.

• Unu, yaraları kurutmak maksadıyla kullanılır.

 

Beslenmemizde çok önemli yeri bulunan pirinci veren tarım bitkisi Pirinç (ya da üreticinin deyişiyle çeltik), Buğdaygiller'dendir. Yirmi kadar türü bulunan ve anayurdu kesin olarak bilinmeyen, ancak dünyanın ılıman sıcak bölgelerinde çok yaygın olarak yetiştirilen çeltik bitkisinin tarımı, ülkemizde de geniş ölçüde yapılmaktadır.

50-80 cm. kadar boylanabilen bu bir yıllık bitkinin her başakçığında, altı erkek organı bulunan bir çiçek açar. Döllenen çiçekle olgunlaşan taneye, pirinç ya da çeltik adı verilir. Kurutulup tüketime sunulan pirincin geniş bir kullanım alanı vardır: Çorbası, çeşitli pilavları ve sütlacı yapılarak; dolma ve diğer yemeklerle besinlere katılarak tüketilir. Çeltik bitkisinin hasattan geriye kalan sapları taze olarak hayvanlara yedirilir ya da yeşil gübre olarak kullanılır.

 

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. pişirilmiş beyaz pirincin besin değerleri şunlardır: 109 kalori: 2,4 gr. protein; 24,2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,1 gr. lif; 28 mgr. fosfor; 10 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 374 mgr. sodyum; 28 mgr. potasyum; 0,02 mgr. B1 vitamini; 0,01 mgr. B2 vitamini ve 0.4 mgr. B3 vitamini.

Esmer pirinç denilen türün besin değerleri, beyazınkinden daha yüksektir ve 100 gr. pişirilmiş esmer pirincin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 282 kalori; 3,6 gr. protein; 26.7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 3, l gr. yağ; 1.6 gr. lif; 94 mgr. fosfor; 98 mgr. kalsiyum; l mgr. demir; 71 mgr. sodyum; 177 mgr. potasyum: 220 mgr. magnezyum; 1.4 mgr. çinko; 110 IU A vitamini; 0,3 mgr. B1 vitamini ve 0,04 mgr. B2 vitamini.

Bu değerlerin kıyaslanmasından sonra, tüketilmek üzere esmer pirincin seçilmesi çok doğal olacaktır.

 

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Dünyadaki insanların yarısının ana yiyeceği olan pirinç, değerli bir besin oluşunun yanı sıra;

Yüksek tansiyonu düşürür.

 

Kan şekeri düzeyini sabit tutar: Şöyle ki, pirinç, ekmek ve patatese göre kan şekerini biraz daha fazla yükseltir. Ama, pirinç alımı, kanda kararlı bir şeker düzeyi ve dengeli bir enerji kaynağı sağlar. Bu enerjiyle hareketlenen şeker hastalarına yararlı olup onların kilo almalarını önler.

 

Pirinç, böbrek taşı oluşumunu önler: Son zamanlarda Japonya'da yapılan araştırmalar, günde iki kez onar gram pirinç kepeği yenmesinin böbrek taşları oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur.

 

Pirinç, içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanması rizikosunu azaltır: Bunun için gene pirinç kepeği alımı yeterli olmaktadır.

Pirincin lapa olarak yenilmesi, yüzyıllardır geleneksel olarak diyarenin giderilmesinde kullanıla gelmektedir.

 

Kilo düşmek için pirinçle yapılan diyetlerde uzun yıllar boyunca yapılan ilaç tedavisiyle iyileştirilemeyen ve sedef hastalığı yüzünden pullanan deri bölgelerinin temizlendiği gözlemlenmiştir.

Ekmeğin içerdiği glütenden ötürü alerji çekenler için pirinç seçenek bir nişastalı besini oluşturur.

 

Bütün bu sağlığımızı destekleyici önemli etkilerinden ötürü özellikle esmer pirincin diyetimize katılması ve sıkça tüketilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yaw az önce bulgur prinçten faydalı o yüzden bütün avrupa bulgur yiyiyor diyodunuz şimdi pirincin faydaları diyonuz kafam karışıyo

 

en iyisi çoban salata gavurdağı salata konuları açın açıktım ben yaw salata yiyecem:D:D:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Prof. Dr. Ahmet Maranki, "Artık pirinç pilavı yemeyin. Kesinlikle pirinç pilavını evinize sokmayın" dedi.

 

Pirincin, vitamininin alınarak sofralara geldiğini öne süren Maranki, "'Pirincin kabuğunu alıyorlar. Halbuki pirincin vitamini kabuğundadır. Kepeği de alınıyor. Yine her şeyi gidiyor. Size posası kalıyor. Bu posa pirinci yerseniz bedeninizde yağ yağar. Karbonhidratı yakamayınca o zaman da böyle şişman ve kalan ömrünüzü sürünerek yaşarsınız" dedi:confused:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Prof. Dr. Ahmet Maranki, "Artık pirinç pilavı yemeyin. Kesinlikle pirinç pilavını evinize sokmayın" dedi.

 

Pirincin, vitamininin alınarak sofralara geldiğini öne süren Maranki, "'Pirincin kabuğunu alıyorlar. Halbuki pirincin vitamini kabuğundadır. Kepeği de alınıyor. Yine her şeyi gidiyor. Size posası kalıyor. Bu posa pirinci yerseniz bedeninizde yağ yağar. Karbonhidratı yakamayınca o zaman da böyle şişman ve kalan ömrünüzü sürünerek yaşarsınız" dedi:confused:

 

Ne yazık ki Maranki Bey doğru diyor, hakikaten posa yiyoruz, bu konuda bilimsel araştırmalar var zaten... En iyi pirinç kabuğu beyazlatılmamış pirinç tabii...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Arşivlendi

Bu konu artık arşivlenmiştir ve başka yanıtlara kapatılmıştır.

×
×
  • Yeni Oluştur...