Jump to content

Tasavvuf Aşk


kısmet
 Paylaş

Önerilen Mesajlar

Bir yerde dinledim burda paylaşmadan edemedim..

 

aşk nedir denilince ..

A Ş K tarifi

 

Ay:::::görmek yokluğumuzla birliğini hisetmek.

Şın ::::Serhoş olmak

Kaf:::yok olmak .onda yok olmak

 

Aşk beni arif etti

İncelti zarif etti

Ben aşkı bilmez idim

İcerim tarif etti

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

güzel bir paylasim emegine klavyene saglik :D Tasavvuf gercek bir asktir safliga temizlige asik olan askin güzelligini görür. Su bizim siradan bildigimiz erkek milletine güya asik oldugumuzi sanipta kendimizi paraladigimiz ask degildir:D

Tasavvuf nedir?Tasavvuf, kalbi saf yapmak, kötü huylardan temizlemek ve iyi huylarla doldurmak demektir. Tasavvuf hâl işi olduğu için, yaşayan bilir, tarif ile anlaşılmaz.

 

Tasavvuf ilmi, kalb ile yapılması ve sakınılması gereken şeyleri ve kalbin, ruhun temizlenmesi yollarını öğretir. Buna (Ahlak ilmi) de denir.

 

Tasavvuf ehli, kendi derecesine göre, tasavvufu tarif etmiştir. Birkaçı şöyle:

 

Tasavvuf, dinin emirlerine uyup, yasaklarından kaçarak kalbi kötü huylardan temizleyip, iyi huylarla doldurmak demektir.

 

Tasavvuf, sünnet-i seniyyeye yapışmak ve bid'atlerden kaçmaktır.

 

Tasavvuf, nefsin iman ve itaat etmesi, bütün ibadetlerin ve bütün hayırlı işlerin hakiki ve kusursuz olmasıdır. Allahü teâlânın lütuf ve ihsanı ile daha yükseklere çıkanlar da olur.

 

Tasavvuf, fâni olan her şeyden yüz çevirip, baki olana bağlanmaktır.

 

Tasavvuf, İslam ahlakı ile süslenmektir.

 

Tasavvuf, ölmeden önce ölmektir.

 

Tasavvuf, baştan başa edeptir, tamamen edepten ibarettir.

 

Tasavvuf, kadere rızadır.

 

Tasavvuf, Hak teâlâya inkıyaddır, kayıtsız şartsız teslimiyettir.

 

Tasavvuf, emeli bırakıp amele devam etmektir.

 

Tasavvuf, kalbi kötü huylardan temizlemek ve iyi huylarla doldurmaktır.

 

Tasavvuf, namaz, oruç ve geceleri ibadet etmek demek değildir. Bunları yapmak her insanın kulluk vazifesidir. Tasavvuf, insanları incitmemektir. Bunu yapan, vasıl olmuş, yani maksada kavuşmuştur.

 

Tasavvuf, insanı, ibadetlerde gereken ihlasa ve insanlara karşı gereken güzel ahlaka kavuşturan yoldur. İnsana bu yolu mürşid-i kâmil öğretir.

 

Tasavvuf, her sözünde, her işinde, dine yapışmaktır.

 

Tasavvuf, ızdırap çekmektir. Sükun ve rahatlıkta, tasavvuf olmaz. Yani, aşıkın maşuku aramaya çalışması, maşuktan başkası ile rahat etmemesi gerekir.

 

Tasavvuf, Resulullahın mübarek kalbinden çıkıp, evliyanın kalblerine gelen bilgilerdir.

 

Tasavvuf, kendi nefsinin ayıplarını, kusurlarını anlamaktır ve dine uymakta kolaylık ve lezzet hasıl olmaktır ve gizli olan şirkten, küfürden kurtulmaktır.

 

Tasavvuf, herkese merhametli olmak ve ruhsat olan ameli terk etmektir.

 

Tasavvuf, Allahü teâlâyı, görür gibi ibadet etmektir. Hadis-i şerifde buyuruldu ki:

(Allahü teâlâyı görür gibi ibadet et! Sen Onu görmüyorsan da, O seni görüyor.) [buhari]

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Paylaş

  • Benzer Konular

    • İslamda Tasavvuf Var mıdır?

      SORU: Bazı kimseler “Tasavvuf kelimesi Kur’an’da yoktur. Kur’an’da olmayan bir şeyi kabul etmeyiz” diyorlar. Tasavvuf Kur’an’da var mıdır?     CEVAP: Sünnetlerde olup da, Kur’an’da açıkça belirtilmeyen şeyleri kabul etmemek bid’attir. Peygamber(s.a.v.)Efendimiz ise İbn-i Asakir’deki bir hadisi şerifte, mealen; ” -” Bid’atten sakının; her bid’at sapıklıktır ve her dalalet ehli de ateştedir.” buyurmuştur. Allahu Teala Kur’an’da her şey açık olarak belirtseydi; milyonlarca cilt büyüklüğünde K

      , Yer: İslamiyet

    • Tasavvuf Müziği Nedir?

      Allah, insan ve evren arasındaki ilişkiyi bir bütünlük içinde açıklamaya çalışan ve insanın tanrısal erdemler ile iç içe olduğunu anlatmaya çalışan felsefi düşüncenin dini motifler içermesine tasavvuf denir. İlk başlarda günahtan uzak durabilmek için uygulanan tasavvuf 12.yy'dan itibaren tarikatlar halinde büyük bir güç kazanmaya başladı.     Tasavvuf müziği ise tasavvuf felsefesinin odak noktası olan Allah'a kulluğu hatırlamak için aracı olarak kullandıldığını söyleyebiliriz. Tasavvuf müziği

      , Yer: Müzik

    • Sultan IV. Murad'ın Tasavvuf Ehline Hürmeti

      Sultan IV. Murad Han, kendi zamanındaki Şeyhlere çok hürmet gösterir ve onlara yardım ederdi. Mesela, Yenikapı Mevlevîhânesi şeyhi Doğânî Ahmed Dede’ye hürmet etmiştir. Onu sık sık saraya davet etmek suretiyle kendisinden Mesnevî sohbeti dinlemiş ve semâ yapmalarına müsaade etmiştir. Galata Mevlevîhânesi şeyhi Âdem Dede de, yine IV. Murad’ın saraya davet edip Mesnevî sohbetlerini dinlediği ve semâ yaptırdığı mevlevîlerdendir.Antalya Mevlevîhânesi postnişîni Zincirkıran Muhammed Çelebi İstanbul’a

      , Yer: Osmanlı Tarihi

    • Tasavvuf İlminin Gâyesi

      İnsanın yükselmesi, saâdet-i ebediyyeye kavuşması, bir uçağın uçmasına benzetilirse, i’tikâd ile amel, yani îmân ile ibâdet, bu uçağın gövdesi ve motorları gibidir. Tasavvuf yolunda ilerlemek de, bu uçağın enerji maddesi, yani benzini demektir. Maksada ulaşmak için, tayyâre, uçak elde edilir. Yani îmân ve ibâdet kazanılır. Harekete geçmek için de, kuvvet maddesi yani tasavvuf yolunda ilerlemek lâzımdır.     Tasavvufun gâyesi, insanı Ma’rifet-i ilâhiyyeye kavuşturmaktır. Yani Allahü teâlânın s

      , Yer: İslamiyet

    • Tasavvuf ve Beyin

      1994 yılında Scienfic Amerikan dergisinde John Horgan tarafından yapılan bir bilimsel makalede belli sözcüklerin tekrarı ile beyin kapasitelerinde meydana gelen artıştan söz ediyordu. Diğer bir çalışma belirli sözcüklerin tekrarı ile beyinde, dokulara sağlanan oksijen oranında artış olduğu gözlenmiş1. Sözcük tekrarının belleği güçlendirici etkisi olduğu yapılan diğer 2 çalışmada yeralmış2,3.     Bu verilerden zikir adlı ibadetin beyin kapasitesini arttırarak gelişimini (plastisite) sağladı

      , Yer: İslamiyet

×
×
  • Yeni Oluştur...